Xarrada "Sexe, drogues i neurones: la base neural del plaer"

22.04.2019

Divendres 3 de maig a les 19:30 hores.

Bar del Centre Cívic.

Sinopsi

El cervell és l'òrgan que controla el comportament dels animals, i malgrat que ens han ensenyat que som animals racionals, el nostre comportament està molt més influït per les nostres emocions del que ens pensem. En la nostra vida diària busquem estímuls plaents (menjar quan tenim fam, el sabor dolç, el sexe, ...) i fugim d'aquelles situacions que ens resulten aversives. Des d'aquest punt de vista, no es diferenciem massa d'altres espècies animals. De fet, els circuits neurals implicats en la sensació del plaer estan molt conservats al llarg de l'evolució, i els podem identificar en amfibis, rèptils, aus i mamífers. En aquests circuits juga un paper fonamental el nucli accumbens, situat a la base del cervell, on també actuen moltes de les drogues que generen addicció. En particular, les drogues que afecten a un neurotransmissor anomenat dopamina (com la cocaïna, les amfetamines, etc...) i les que afecten als opiacis endògens (morfina, heroïna, etc...) s'han demostrat particularment efectives en estimular el nucli accumbens (i en general el sistema neural del reforç). Per tant, les drogues addictives actuen activant fora de context les neurones que processen el plaer derivat dels estímuls naturals, alterant el comportament normal fins a extrems patològics.

Gaudírem d'una xarrada molt interessant en un ambient distès i relaxat: el bar del Centre Cívic, perquè la ciència és la canya.

Les drogues addictives actuen activant fora de context les neurones que processen el plaer derivat dels estímuls naturals, alterant el comportament normal fins a extrems patològics.

Conferenciant

Enrique Lanuza és llicenciat en Ciències Biològiques per la Universitat de València (1993), amb Premi Extraordinari de Llicenciatura. Va fer els estudis de Doctorat entre el Departament de Biologia Animal de la Univ. de València (1993-95) i el Dept. d'Anatomia i Biologia Cel·lular de la State University of New York, amb una beca de la Fundació "La Caixa" (1995-97), realitzant una tesi doctoral sobre neurobiologia comparada i evolució del cervell. 

Va rebré el Premi Extraordinari de Doctorat l'any 1998. En 1999 s'incorpora al laboratori del professor Joseph LeDoux (Center for Neural Science, New York University) com a becari post-doctoral del programa Fulbright, on investiga sobre els circuits neurals implicats a l'aprenentatge emocional. 

Al gener de 2000 s'incorpora al Dept. de Biologia Cel·lular de la Univ. de València, on actualment és professor titular d'Universitat. La seua investigació es centra als circuits neurals responsables de comportaments socials i sexuals, com l'atracció sexual, l'agressió i el comportament maternal. Ha publicat més de 60 articles en revistes científiques incloses en bases de dades internacionals com Web of Science o PubMed, així com diversos capítols de llibre a editorials com Springer, Academic Press o Elsevier. Ha sigut Vicedegà de la Facultat de Ciències Biològiques, i més recentment coordinador del Màster en Neurociències de la Universitat de València.

© Setmana Inquieta | Tots els drets reservats.
Creado con Webnode
¡Crea tu página web gratis! Esta página web fue creada con Webnode. Crea tu propia web gratis hoy mismo! Comenzar